artynytsuoli.fi

Ärtyneen suolen hoitoa kokemukseen ja tieteeseen nojaten

Minun tarinani

Matka itsemurha-aikeista hyvään elämään

Ensimmäinen osa

Lapsuus ja nuoruus

Tarinani saattaa kuulostaa tutulta.

Viisivuotiaana vanhempani erosivat ja vain pari vuotta tämän jälkeen alkoi koulukiusaaminen, joka jatkui rajuna ala-asteen loppuun saakka. Rajun kiusaamisen vuoksi aloin ylensyödä ja lihoin, jolloin kiusaaminen paheni. Näin jälkikäteen ajateltuna, luulen, että minulla oli lievähkö ahmintahäiriö. Koulussa aikuisista ei ollut paljonkaan hyötyä ja osa jopa käski minua olemaan huutamatta, vaikka en huutanutkaan – minulla vain sattui olemaan voimakas ääni.

Näiden kokemuksien saattelemana kasvoin ylipainoiseksi, itseään moittivaksi ja ärtyneestä suolesta kärsiväksi nuoreksi mieheksi. Eihän tuolloin IBS:ää tunnettu, mutta onneksi oireet olivat vielä suhteellisen lieviä.

Nuorena kiusaaminen loppui ja pituuskasvu auttoi laihtumisessa. Huonot tavat ja itseni moittiminen valitettavasti jäivät vielä mukaan, mutta armeijassa meni jo ihan hyvin, kuten oli lukiossakin mennyt. Huomasin kuitenkin ärtyväni helposti ja stressaantuvani miltei kaikesta. Ison vastuun ottaminen oli hankalaa ja kurkun alue oli miltei aina kireä. Aikuisena ymmärsin miksi…

Toinen osa

Aikuistuminen ja IBS:n paheneminen

Aikuisena huomasin haluavani yrittäjäksi. Itseni moittimisen vuoksi tästä ei kuitenkaan meinannut tulla mitään. Kehoni myös tuntui menevän rikki jo hyvinkin vähästä treenistä. Lopulta kun löysin kumppanin, tuntui siltä, että elämä vihdoinkin alkoi menemään hyvin. Valitettavasti tätä ei kauan kestänyt.

Kun saimme ensimmäisen lapsemme, hän ei nukkunut. Ei siis yhtään. Loppujen lopuksi useiden unettomien kuukausien jälkeen kehoni ja mieleni antoi periksi. Lihoin silmissä, koin kamalia kipuja, vatsani oli todella turvonnut, olin ärtyneempi kuin ikinä, ulosteeni oli täysin valkoista ja koin olevan aivan “turha” ihminen. Lääkärit olivat voimattomia tämän edessä.

Kamelin selän kuitenkin katkaisi vasta se, kun huusin 6kk vanhalle pojalleni kurkku suorana hänen vahingossa osuessaan suuhuni hänen päällään. Niin kovaa kipureagointi oli. Juostuani ulos itkemään, tulin takaisin ja sanoin lapseni äidille, että olen turha ja kamala ihminen. Oli itsemurhan aika.

kolmas osa

Matka hyvään elämään

Ihme kyllä, 6kk vanha lapseni pelasti minut, sillä kun minä ja hänen äitinsä itkimme haluani tappaa itseni, hän nauroi. Jotenkin tajusin siinä kohtaa, että vaikka koin olevani täysin turha ja pettäneeni niin puolisoni kuin lapseni, en yksinkertaisesti voinut jättää häntä isättömäksi. Tämä oli elämäni suurin käänne. Siihen asti olin pyytänyt kaikilta aina apua; lääkäreiltä, opettajilta, kavereilta, vanhemmilta ja puolisoltani. Nyt oli aika auttaa itse itseäni.

Päätin tutkia ulkomaalaisia tutkimuksia ärtyneeseen suoleen liittyen. Pian sainkin selville, että FODMAP oli hyvin, hyvin pieni osa ärtynyttä suolta. Ruokavalioon keskittymisen sijaan minun pitikin keskittyä psykologisiin traumoihini ja kokonaisuuteen.

Pikkuhiljaa sain itseäni parempaan kuntoon, mutta isoin muutos tuli kun opiskelin Skeematerapiaa ja EFT:tä (emotional freedom techniques). Näiden avulla sain hyvinkin nopeasti oireet alas. Noin vuoden jälkeen oireeni olivat ehkä noin 70%:sti poissa. Nykyään sanoisin, että oireeni ovat noin 95% ajasta poissa ja triggereitä, eli syitä miksi vatsa “menee”, on enää hyvin vähän.

Kun aiemmin en voinut syödä mitään ilman oireita, nykyään ainoat triggerini ovat: liian isot ateriat (terve taas lapsuuden ylisyönti!), vahvat chilit, iso määrä makeutusaineita, raaka sipuli/valkosipuli, huonot yöt ja vatsataudit (kiva näin kahden lapsen isänä). Tosin sanoen, voin tehdä jotakuinkin mitä lystää ja syödä mitä haluan.

neljäs osa

Sinun vuorosi

Itselläni meni tässä tosiaan useampi vuosi, mutta tämä johtui siitä, etten tiennyt mitä tein eikä minulla ollut ketään ohjeistamassa minua. Sinulla on mahdollisuus saada ohjeistusta ja vähentää oireitasi jopa vain viidellä tai kahdeksalla hoitokerralla!

Kuulostaako liian hyvältä ollakseen totta? Katso asiakaspalautteita:

Maria

8 tapaamista 4kk:n aikana

“Vatsani oli alussa tosi herkkä ja reagoi muutoksiin todella ärhäkkästi. Nyt sen toiminta on jopa lähellä normaalia ja voin syödä ruokia, joita en aiemmin kyennyt syömään.

Kevinin kanssa on todella helppo puhua ja työskennellä, eikä naurultakaan pysty välttymään. Paljon on tullut ymmärrystä ja ahaa-elämyksiä liittyen omaan ajatusmaailmaan ja käyttäytymiseen, kun lapsuuden traumoja on käyty läpi. ”

Tanja

8 tapaamista 4kk:n aikana

“Unen laatu on parantunut huomattavasti ja IBS:n oireilu on vähentynyt merkittävästi hoidon aikana.

Kevinillä on todella laaja tietämys asiasta kuin asiasta ja jos Kevin ei tiedä jotain tiettyä asiaa, niin hän selvittää sen. Hän osaa pitää turvallisen ilmapiirin kipeidenkin asioiden käsittelyssä, joka on tärkeää mm. traumoja purkaessa.”

Ville

5 tapaamista 6kk:n aikana

Jos syön jotain sopimatonta, nykyään maha on jo seuraavana päivänä hyvä, kun taas aiemmin oireita kesti jopa 4 päivää. Pystyn myös syömään vähän enemmän eri ruokia, kuin ennen.

Stressin hoidosta olen oppinut eniten. Sain Keviniltä hyviä työvälineitä stressin poistamiseksi ja myös vinkkejä hyvistä lisäravinteista, sekä hyviä neuvoja syömiseen. Tykkään siitä, kun ei ole niin vakavaa touhua, vaikka onkin ammattimaista.”