artynytsuoli.fi

Ärtyneen suolen hoito lisäravinteilla

Voiko ärtynyttä suolta hoitaa lisäravinteilla? Kyllä voi. Itseasiassa, lisäravinteet voivat olla tärkeä osa ärtyneen suolen hoitoa, etenkin alkuvaiheilla. On kuitenkin otettava huomioon, että ongelman alkuperän, eli juurisyiden hoidon, tulee aina olla ykkösprioriteetti. Tästä huolimatta, lisäravinteilla on todellakin paikkansa IBS:n hoidossa.

Psylliumista voi olla hyötyä ärtyneen suolen hoidossa

Lisäravinteita voidaan käyttää suhteellisen tehokkaastikin ärtyneen suolen oireiden hoitoon. Jotkut lisäravinteet ovat jopa erittäin tärkeitä IBS:ästä kärsiville. Tästä huolimatta on muistettava, että lisäravinteet ovat juurikin sitä mitä nimessä sanotaan – lisiä. Näin ollen, lisäravinteet eivät ole yhtä tärkeä osa ärtyneen suolen hoitoa kuin juurisyiden hoito ja niitä voidaan myös käyttää liikaa ja väärin.

Lisäravinteet ärtyneen suolen oireyhtymän hoidossa

D-vitamiinista voi olla hyötyä ärtyneen suolen hoidossa
D-vitamiini on yleinen ja joskus jopa erittäin tehokas lisäravinne

Juurisyiden hoitaminen on aina tärkeintä ärtyneessä suolessa, mutta valitettavasti fakta on, että kun ärtynyt suoli on tarpeeksi pahana, voi juurisyiden hoitaminen olla vaikeaa psyykkisen ja fyysisen oireilun vuoksi. Siksi on tärkeää saada oireet kuriin tai edes vähän helpommaksi samalla, kun juurisyitä hoidetaan.

Jotkut lisäravinteet voivat siis olla tilapäinen apu, “laastari”, joka auttaa pahimman yli samalla kun ärtyneen suolen oireyhtymän alkuperää hoidetaan. Toisaalta, osa lisäravinteista saattaa olla mukana pitkänkin aikaa tai jopa koko elämän ajan. Yleensä jälkimmäiseen kategoriaan kuuluu yleishyödylliset lisäravinteet, joita voisi suositella suurimmalle osalle väestöä muutoinkin.

Muistathan kuitenkin aina nämä kuusi asiaa

Kun käytät lisäravinteita, on erittäin tärkeää muistaa nämä kuusi asiaa:

1) Lisäravinteet ovat aina LISÄ. Lisäravinteet harvoin “korjaavat” mitään, eikä niitä tulisi ikinä käyttää hyvien elämäntapojen ja ruokailutottumusten korvaajana.

2) Jokainen meistä on yksilö, joten on mahdollista että “Liisalle” sopii tietty lisäravinne, mutta “Pekalle” ei. Onkin siis tärkeää kokeilla itse ja kuulostella kehoa.

3) Raskaana ja imettäessä tulee olla varovainen lisäravinteiden kanssa ja mieluummin olla käyttämättä lisäravinteita jos et ole varma niiden vaikutuksista lapseen.

4) Jos käytät lääkkeitä, varmistathan että lisäravinteet eivät vaikuta lääkkeen tehoon.

5) Lisäravinteet voivat olla myös vaarallisia, joten ota vain lisäravinteita joita on tutkittu ja vain oikeasti järkeviä määriä. Lisäravinteita on usein turha ottaa “varmuuden vuoksi”, joskin joidenkin lisäravinteiden kohdalla riskit ovat pieniä (esimerkiksi D3-vitamiinin kohdalla myrkytysmahdollisuudet ovat erittäin pieniä, vaikkei mahdottomia).

6) Mikäli lapsesi kärsii ärtyneestä suolesta, ole lisäravinteiden kanssa erittäin tarkka. Pienemmät kehot eivät kestä ylilyöntejä samalla tavalla kuin aikuisen. Lääkäriä kannattaa konsultoida, jos et ole varma.

HUOM! Lisäravinteissa voi aina olla riskitekijöitä, enkä mene takuuseen yhdenkään lisäravinteen turvallisuudesta, vaikka tutkinkin tiedettä näiden lisäravinteiden kohdalla tarkasti.

Psyllium ärtyneen suolen hoidossa

Psylliumista voi olla hyötyä ärtyneen suolen hoidossa
Psylliumista voi olla hyötyä tai haittaa

Psyllium on Plantago Ovata kasvin siemenistä tehty kuitulisä, joka sisältää 70% liukenevaa kuitua ja 30% liukenematonta kuitua. Se on myös probiootti, eli toimii suoliston mikrobikannan ruokana, joka voi auttaa hyviä bakteereita kasvamaan suolistossamme.

Psyllium kykenee vähentämään verensokerin nousua ruokailun yhteydessä, laskee sydän- ja verisuonisairauksien riskiä ja vähentää kolesterolia, sekä pehmittää ulostetta (1).

Psyllium toimii hyvin sidosaineena esimerkiksi leivonnassa, joskin liialliset määrät muuttavat ruoan limaiseksi, syömäkelvottomaksi massaksi.

Mutta, kuinka Psyllium voi auttaa ärtyneestä suolesta kärsiviä?

Kuinka Psyllium auttaa?

Psylliumin ollaan näytetty kykenevän vähentämään ärtyneen suolen oireyhtymän oireiden vakavuutta ja parantamaan elämänlaatua (2), mutta tämä ei toimi kaikkien osalla. Kuidut ovat muutenkin mielenkiintoinen lisä ärtyneen suolen kohdalla, sillä joskus ne saattavat pahentaa tilannetta ja usein kuitulisät ovat jokseenkin tehottomia (3).

Tämä pahenemisreaktio saattaa tosin olla väliaikaista. On kuitenkin huomioitava, että kuidut ovat tärkeä osa mikrobikannan hyvinvointia ja täten kuitupitoista ruokaa ei tulisi vältellä, ellei lääkäri toisin määrää.

Mikäli kärsit ummetuspohjaisesta ärtyneestä suolesta, lue kuiduista ja ummetuksesta lisää.

Paljonko Psylliumia tulisi nauttia?

Tästä on monia mielipiteitä, mutta yleinen hyvä ohje on “aloita pienestä määrästä ja lisää hiljalleen”. Tämä vähentää kuidun mahdollisia negatiivisia vaikutuksia, antaen suolistolle aikaa totuttautua kuidun lisäykseen. Tämän lisäksi voit ottaa kuitua pienissä määrissä mutta useammin päivän aikana. Yllä olevassa tutkimuksessa käytettiin 10 grammaa, joka voi olla liian iso määrä aluksi.

Mitä muuta kannattaa huomioida? Psylliumia voi saada hyvinkin halvalla, joskin laadussa voi toki olla eroja. Psylliumia markkinoidaan usein erinnäisissä tuotteissa hienoilla markkinointinimillä, mutta usein kyseinen tuote on kuitenkin enimmäkseen vain psylliumia. Varo siis, ettet tuhlaa rahaasi markkinoinnin uhrina.

Milloin Psylliumia ei pidä ottaa?

Jos otat lääkkeitä, kysy lääkäriltäsi vaikuttaako Psyllium niiden imeytymiseen. Tämän lisäksi jos kärsit nielemisvaikeuksista tai saat suoliston spasmeja, kannattaa Psylliumin ottamista välttää ennen lääkärin kanssa keskustelua

 

Piparminttuöljy ärtyneen suolen hoidossa

Pipraminttuöljy voi olla tehokas ärtyneen suolen hoidossa
Piparminttuöljy voi olla hyvinkin tehokasta, mutta siinä on omat riskinsä

Piparminttuöljyä saadaan piparminttukasvin lehdistä. Sitä voidaan käyttää aromaterapiana, iholla tai sisäisesti, mutta jokaisessa on omat riskinsä. Ärtyneen suolen hoidossa sitä käytetään sisäisesti, mutta tämä on myös riskialttein käyttötapa, paitsi ehkäpä juodun teen muodossa ja mahdollisesti kapseleiden muodossa, joskin myös kapseleissa on omat riskinsä.

Tästä huolimatta, on mainittava, että piparminttuöljy voi olla hyvinkin tehokas hoitomenetelmä ärtyneen suolen hoidossa.

Kuinka piparminttuöljy auttaa?

Piparminttuöljy näyttäisi auttavan ärtyneen suolen oireyhtymän oireissa (6). Se vaikuttaa esimerkiksi suoliston lihaskudoksia rentouttavasti, vähentäen suoliston kiputuntemusta, vähentäen tulehdusta ja muokkaamalla psykologista vointia paremmaksi. Piparminttu on myös antimikrobiaalinen, joskin tästä ei liene hyötyä mikäli mikrobikanta on jo valmiiksi hyvä.

 

Paljonko piparminttua tulisi nauttia?

Kapselimuodossa noin 0,1-0,2ml kerrallaan. Teenä (lehdistä) selkeästi enemmän, mutta tarkkaa määrää on vaikea sanoa. Kuten määristä voi huomata, tämä öljy on todella tehokasta ja voikin olla vaarallista liiakseen nautittuna – jopa tappavan vaarallista. On myös mahdollista, että olet mentolille allerginen, joka voi itsestään olla erittäin vaarallista piparminttua nauttiessa (18).

Milloin piparminttua ei pidä ottaa?

Kuten yllä mainitsinkin, piparminttuöljy voi olla vaarallista ja potentiaalisesti tappavaa isoissa määrissä (18). Sitä tulisikin nauttia hyvin varovaisesti, noin 0,1-0,2ml (4). Tämän takia piparminttuöljyä tulisi nauttia kapselimuodossa, sillä tämä määrä on oletettavasti otettu huomioon kapseleita tehdessä (tarkista toki kuitenkin tuotteesi sisällön ennen ostamista).

Jos otat kapselin joka on suunniteltu hajoamaan vasta suolistossa (enteraalinen kapseli), niin tällöin piparminttu ei yleisesti ottaen aiheuta huonoa oloa, eikä närästystä. Tähän vaikuttaa kuitenkin esimerkiksi vatsahapon määrä ja mahdolliset vatsahappojen salpaajalääkkeet.

Käyttäessäsi näitä lääkkeitä, sinun tulisi odottaa vähintään 2 tuntia ennen enteraalisen kapselin ottamista. Tällöinkään ei voida olla varmoja siitä, että kapseli hajoaa suunnitellusti. Jos koet närästystä kapselista, älä käytä piparminttukapseleita, edes enteraalisia versioita. (5)

Turvallinen tapa nauttia piparminttua on juoda lehdistä tehtyä teetä, joskin tästä saatavat määrät ovat toki oleellisesti pienempiä kuin esimerkiksi kapseleista saatavat määrät.

Piparminttua tulisi ehdottomasti välttää jos….

1) Kärsit palleatyrästä
2) Sinulla on maksan kanssa ongelmia
3) Sinulla on sappirakon kanssa ongelmia
4) Sinulla on kotona lemmikkejä – aromaterapia saattaa vahingoittaa joitakin eläimiä ja kissat voivat kuolla jopa pariin tippaan öljyä.
5) Ole varovainen lasten kanssa – etenkin öljy voi olla vaarallista lapsille
6) Sinulla on refluksi (käytä tällöin vain kapseleita jotka on suunniteltu hajoamaan vasta suolistossa. Englanniksi löytyy nimellä “enteric-coated capsule”, Suomeksi “Enteraalinen kapseli”)
7) Älä laita öljyä suoraan iholle, sillä se voi aiheuttaa hyvinkin ikäviä reaktioita. Laimennettuna sen käyttö voi olla hyväksi esimerkiksi pääkipuihin
8) Olet allerginen mentolille

 

Kamomilla ärtyneen suolen hoidossa

Kamomilla voi olla hyödyksi ärtyneen suolen hoidossa
Kamomilla rentouttaa kehoa ja mieltä

Kamomillaa ollaan käytetty jo tuhansien vuosien rentoutukseen ja haavojen puhdistukseen, sekä unen saamiseen. Se toimii erinomaisesti teen muodossa, mutta jotkut myös syövät kamomillaa sellaisenaan.

On kuitenkin muistettava, että myös kamomillaa voi saada liikaa ja oireet voivat olla hyvinkin ikäviä, jos kärsit yliannostuksesta. Tämän lisäksi on tärkeä tiedostaa, että kamomillaa ollaan tutkittu yllättävän vähän, joten kaikkea alla olevaa tulee lukea tämän valossa.

Kuinka kamomilla auttaa?

Erään pienen (45 hlö) tutkimuksen mukaan, kamomilla näyttäisi olevan erittäin tehokas turvotukseen / ilmavaivoihin, vatsan alueen kipuiluun ja ulostamisvaikeuksiin. Tämän lisäksi se parantaa ulosteen koostumusta ja on jokseenkin tehokas pahoinvointiin. (7)

Kamomillan on todettu olevan tulehdusta ehkäisevä (8), joten tältä osin voidaan ajatella kamomillan vähentävän tulehduksesta johtuvia ongelmia IBS:ässä. Tulehdus on myös yksi tekijä kroonisissa kipuoireyhtymissä, kuten ärtynyt suoli, ja täten tulehduksen laskeminen voi vähentää kipua.

Kamomilla myös mahdollisesti jarruttaa H.Pyloria (8). H.Pylori vaikeuttaa muun muassa vatsahappojen muodostamista ja tämän tutkituttaminen onkin tärkeä asia ärtyneen suolen hoidossa. Näyttäisi myös siltä, että kamomilla on tehokas rentouttaja ja mahdollisesti auttaa uneen pääsemisessä (7).

Koska
univaikeudet ovat yleisiä ärtyneessä suolessa ja stressi on yleinen ärtyneen suolen oireiden laukaisija, kamomilla voi olla hyvinkin hyödyllinen tästäkin näkökulmasta katsottuna.

Paljonko kamomillaa tulisi nauttia?

Kamomillaa voidaan yleensä nauttia teenä useita kertoja päivässä. On kuitenkin mahdollista nauttia liikaa kamomillaa. Tätä ei kuitenkaan ole kunnolla tutkittu, joten tarkkaa määrää on vaikea sanoa. Sanottakoot, että on parasta olla syömättä sitä sellaisenaan. Sen sijaan on siis parasta nauttia siitä teen muodossa.

Milloin kamomillaa ei pidä ottaa?

Kamomillassa on paljon hyvää, mutta kuten kaiken kohdalla, voi tätä yrttiäkin nauttia liikaa. 

Kamomillaa tulisi välttää jos….

1) Olet menossa leikkaukseen. Vältä sen nauttimista pari viikkoa ennen leikkausta, sillä se on lievästi verta ohentavaa
2) Käytät mitään lääkkeitä (myös kipulääkkeet), etkä ole kysynyt lääkäriltä kamomillan yhteisvaikutuksista kyseisen lääkkeen kanssa
3) Olet allerginen kamomillalle tai joillekin sen sukulaisista
4) Olet raskaana, sillä kamomilla saattaa aiheuttaa keskenmenon

Tämän lisäksi on hyvä tiedostaa, että kamomilla kerää itseensä metalleja, joten liiallisella käytöllä voi olla raskasmetalleista johtuvia riskitekijöitä ihmisen terveyttä ajatellen. (19)

 

D3-vitamiini ärtyneen suolen hoidossa

D-vitamiinista voi olla hyötyä ärtyneen suolen hoidossa
D3-vitamiini lienee turvallisin lisäravinne IBS:ästä kärsiville

D-vitamiinista puhuttaessa ei yleensä mainita eroa D2 ja D3 välillä, joka on valitettavaa, sillä vegaaninen D-vitamiini (D2) ei ole yhtä tehokas, kuin eläinpohjainen (D3) (9,10). Tämä ei tarkoita sitä, etteikö D2-vitamiinista olisi hyötyä, mutta tehokkuudessa on silti eroa. On myös hyvä tiedostaa, että yleisesti ottaen ruokiin lisätty D-vitamiini on D2-vitamiinia.

D-vitamiinia saadaan Suomessa hyvin vähän syksyllä ja talvella, jolloin olisi yleisesti ottaen suositeltavaa ottaa D-vitamiinia purkista. Toki tätäkin voi saada liikaa, mutta myrkytysoireiden saaminen on todella vaikeaa.

Kuinka D-vitamiini auttaa?

On olemassa näyttöä siitä, että D-vitamiini vaikuttaa suoraan ärtyneen suolen oireisiin (11, 12), vähentäen niitä osittain jopa merkittävästi. D-vitamiinin on myös näytetty vähentävän tulehdusta kehossa (13) ja vaikka IBS ei ole “tulehduksellinen” samalla tavalla kuin IBD, on tulehduksella kuitenkin oma osansa ärtyneessä suolessa.

Näin ollen näyttäisi siltä, että D-vitamiinin nauttiminen saattaa auttaa ärtyneessä suolessa myös tulehduksen vähentämisen kautta.

Kuten olet ehkä itsekin huomannut, masennus on hyvin yleistä ärtyneessä suolessa. Se on myös yleistä heillä, joilla ei ole tarpeeksi D-vitamiinia (14). Tämä voi myös osittain selittää sen, miksi D-vitamiinin lisääminen ärtyneen suolen potilailla vähentää oireiden määrää. Ovathan
stressi ja masennus kuitenkin merkittäviä tekijöitä ärtyneen suolen oireyhtymässä ja sen oireiden vakavuudessa.

On myös tärkeää huomioida, että D-vitamiinia on selkeästi vähemmän esimerkiksi lapsilla, jotka kärsivät ärtyneestä suolesta (15). Näin ollen, D3-vitamiini voi olla vielä tärkeämpi IBS:ästä kärsivien lasten hoidossa, kuin aikuisten hoidossa.

Koska D-vitamiini on todella tärkeä luuston, psyykkisen hyvinvoinnin ja jaksamisen, sekä monen muun syndrooman ja taudin estämisen kannalta, tätä tulee selkeästi nauttia jos kärsit IBS:ästä.

Paljonko D-vitamiinia tulisi nauttia?

Tässä oletan, että otat D3 vitamiinia talvella, etkä kesän aikana, joskin joskus se voi olla myös tarpeellista. Huomioithan, että jos olet tummaihoinen tai ylipainoinen, tarvitset D-vitamiinia enemmän (16), mutta tällöinkin D-vitamiinin määrä veressä tulisi olla sama kuin kaikilla muillakin.

Kanadassa suurin osa tutkituista henkilöistä oli D-vitamiinin puutteessa (alle 75 nmol/l) (17). Kanadan ja Suomen sääolosuhteet ovat hyvin samanlaisia, joten on oletettavaa, että myös suuri osa suomalaisista saattaa kärsiä D-vitamiinin puutteesta.

Kyseisessä tutkimuksessa suositeltiin noin 2000 IU D3-vitamiinin ottamista päivittäin tämän tilanteen korjaamiseksi. 2000 IU on 50mcg, joka on selkeästi yli Suomen suositusten (10-20 mcg).

D-vitamiini myrkytystä estääkseen, Kanadassa ja USA:ssa ylärajaksi on laitettu 4000 IU / 200 mcg päivässä. Hyvin harva kuitenkaan tarvitsee tätä määrää. Mutta mikä sitten on oikea määrä juuri sinulle?

Tämä kannattanee mittauttaa lääkärillä. Edes yksityisellä lääkäriasemalla D3-vitamiinin mittauttaminen ei maksa paljoa, joten sen mittauttaminen on erittäin järkevää jos kärsit ärtyneestä suolesta. Jos sinulla on alle 75 nmol/l, D3-lisä on yleensä suositeltavaa.

Milloin D-vitamiinia ei pidä ottaa?

D-vitamiini voi olla haitallista, mikäli sinulla on…

1) Sarkoidoosi
2) Paljon fosfaattia veressä
3) Paljon kalsiumia veressä
4) Noin yli 100 nmol/l D-vitamiinitasot veressä
5) Arteriosclerosis obliterans / AOS tauti
6) Munuaiskivet
7) Munuaisen vajaatoiminta

Keskustelethan tällöin lääkärisi kanssa D-vitamiinin ottamisesta

 

Muita lisäravinteita ärtyneen suolen hoitoon

Kiinnostaako stressinsietokyvyn nostattaminen, unen parantaminen, energiatasojen nostaminen, tulehdusten vähentäminen ja muut potentiaaliset hyödyt ärtyneen suolen hoidossa? Lisäravinteet voivat saada näitä aikaiseksi, kuten yllä olevista varmasti huomasitkin jo.

Jo mainitsemieni lisäravinteiden lisäksi ärtyneensuolen hoidossa voidaan käyttää monia muitakin lisäravinteita, joista useat ovat jo kättesi ulottuvilla, aivan kuten D-vitamiinikin ja toiset taas sellaisia, joista et ole ikinä ehkä kuullutkaan. Näitä lisäravinteita käyn läpi jäsenille tarkoitetussa artikkelissani, Ärtyneen suolen hoito lisäravinteilla – osa 2.

 

Kaikki asiakkaani saavat jäsenyyden automaattisesti!

Varaa itsellesi ilmainen tunnin konsultaatio! Konsultaatio voidaan pitää puhelimitse, netitse tai Espoon Olarissa, eikä se sido sinua mihinkään.

Lähteet: