artynytsuoli.fi

Ärtyneen suolen hoitoa kokemukseen ja tieteeseen nojaten

Ärtyneen suolen positiivinen kokemukseni

Ärtynyt suoli miltei tappoi minut, mutta nykyään koen sen antavan minulle paljon. Kuinka tämä on mahdollista? Mitä tein päästäkseni itsemurha-ajatuksista tilanteeseen, jossa minun on hyvä olla? Miksi ylipäätänsä mietin itsemurhaa? Kaikki tämä selviää tässä blogipostauksessa!

Tärkeimmät tekijät hyvään oloon pääsemisessä olivat lapsuuden traumojeni hoito, elämätapojeni muokkaaminen paremmaksi ja ajatusmaailman muuttaminen. Päätin ottaa vastuun itsestäni ja omasta hyvinvoinnistani. 

Koen ärtyneen suolen positiiviseksi asiaksi – Vaikka se miltei tappoikin minut

Miltei jokainen meistä on vähintään kerran etsinyt netistä ärtyneen suolen oireyhtymän kokemuksia. Yleensä ärtyneen suolen kokemuksien lukeminen ei ole toivoa herättävää, joten jos positiivinen kokemukseni saa sinussa ensireaktiona aikaiseksi ajatuksen “Mieshän on hullu”, en ihmettele. Mutta, kyllä, luit oikein – koen ärtyneen suolen oireyhtymän tuoneen minulle paljon hyvää.

Mikäli joku olisi kertonut minulle, että kokemus ärtyneestä suolesta voi olla positiivinen kun olin itsemurhan partaalla, en olisi hevillä sitä uskonut. Voin kuitenkin nyt sanoa, hyvinkin iloisin mielin, että lukuisista vaikeuksista huolimatta, ärtynyt suoli on tuonut elämääni enemmän hyvää kuin huonoa.

Huomioithan tämän:

Tämän artikkelin ajatuksena ei ole millään tavoin vähätellä kenenkään kokemuksia ärtyneestä suolesta, eikä sanoa että “ole positiivinen ja kaikki ongelmat katoavat”. Se olisi hölynpölyä. Itse itsemurhan partaalla oltuani, tiedän vallan hyvin kuinka rankka tämä oireyhtymä voi olla. Ja fakta on, että aina ei voi olla positiivinen. En itse ainakaan olisi kyennyt päivittäiseen iloon itsemurhaa ajatellessani. Kukapa pystyisi?

Tästä huolimatta tiede ja oma kokemukseni näyttää sen, että mitä positiivisempi kykenet olemaan, sen vähemmän kipua koet ja sitä paremmin pysyt parasympaattisella puolella (eli rentona). Parasympaattisen hermoston toiminta on tärkeää vatsan toiminnan kannalta, esim ns. Vagus hermon kautta (vagus vaikuttaa mm. vatsahappojen määrään). Tätä voi miettiä tältä kannalta – jos tiikeri ajaa takaa (eli stressaa kamalasti), niin kumpaa keho miettii: ruoan sulatusta vai karkuun juoksemista? No toki jälkimmäistä. 

On siis tärkeää ymmärtää, että stressi kykenee vaikuttamaan ruoansulatukseen esimerkiksi happotasapainoa järkyttävästi, bakteerikantoja heikentävästi, hormonalisesti, tulehdusta lisäävästi, hermoston toimintaa häiritsevästi ja monella muulla tavalla.

Muista kuitenkin, että pahimmastakin tilanteesta on mahdollista päästä eteenpäin. Tsemppiä kaikille!

 Hyväksymisen, vastaan pyristelemisen ja lamaantumisen erot

Lamaannutko tai tappeletko tosiasiaa vastaan?

Vai hyväksytkö tilanteen?

Elämässä voi suhtautua kaikkeen karkeasti sanottuna kolmella tapaa – hyväksymällä asia, taistelemalla sitä vastaan, tai lamaantumalla / passivoitumalla. Hyväksyminen ei tarkoita sitä, ettetkö tekisi asialle jotain silloin kun tilanne sen vaatii. Hyväksymisellä tarkoitetaankin sitä kun hyväksyt tilanteen olevan se mikä se on ja hyväksymällä myös sen, että tilanteen muuttamisesta vastuu on vain ja ainoastaan sinulla itelläsi. Samalla tulee toki hyväksyä, että miltei varmana tarvitset apua tilanteesi kanssa – joko lääkäriltä, tutulta, puolisoltasi tai vaikkapa minulta. Yksin pärjääminen on usein tie masennukseen.

Vastaan taisteleminen, eli se kun ei hyväksy tilannetta sellaisena kun se on, on hyvin uuvuttavaa ja voi myös lopulta aiheuttaa masennusta. Usein ärtyneen suolen oireyhtymää vastaan taisteleminen johtaa siihen, että syö mitä tahansa haluaa, valvoo niin myöhään kun haluaa tai muutoin tekee asioita, jotka sillä hetkellä ovat selkeästi haitallisia; ikäänkuin koko oireyhtymää ei olisikaan, vaikka oireet sen kuin pahenevat. Tämä on todella uuvuttavaa, vieden niin psyykkisiä kuin fyysisiäkin voimia todella nopeasti alas.

Lamaantuminen taas usein ilmenee totaalisena voimattomuuden ja kyvyttömyyden tunteena. Usein lamaantunut henkilö on menettänyt uskon omaan itseensä / omaan kykyynsä muokata elämäntilannettaan. Tällöin saatetaan olla syömättä yhtään mitään tai mahdollisimman vähän ja lukittaudutaan kotiin. Ikäänkuin eletään täysin ärtyneen suolen oireiden ehdoilla. Tämä on jotakuinkin varma tie masennukseen.

Loppujen lopuksi vain ja ainoastaan itseään niskasta kiinni ottaminen, tilanteen hyväksyminen ja avun hakeminen (omaa vastuuta omahoidossa tai lääkärin ohjeiden noudattamisessa unohtamatta) voi johtaa tuloksiin. Mikäli tunnelukot ovat sinulle tuttuja, voit huomata yhtäläisyyttä yllä olevien reaktioiden ja skeematerapian esiin tuomien traumareaktioiden välillä!

Koetapa arvata mikä näistä reaktioista, hyväksyntä, tappelu vai lamaantuminen, on kehollesi levollisin ja positiivisin asia? Entä millä tavalla puhuisit kaverillesi jos hän kärsii jostain? Epäilen, että valitset hyväksynnän vastaukseksi molempiin. Miksi siis puhuisit itsellesi negatiivisesti, jos et puhuisi syyttävään sävyyn kaverillesikaan?

Kuinka muutin oman tilanteeni:
Itsemurhan ajattelemisesta kiitollisuuteen

Kuten aiemmin mainitsin, alunperin kokemukseni ärtyneestä suolesta oli vain ja ainoastaan negatiivinen. Olin täysin valmis tappamaan itseni, sillä mikään ruoka ei imeytynyt kunnolla, vaan ulostin saven valkoista mössöä. Nukuin 10 tuntia ja olin silti aivan poikki. Huusin ihanalle, viattomalle 6kk vanhalle lapselleni ja en kyennyt olemaan millään tavoin se mies ja isä joka halusin olla. Kipua oli miltei joka päivä ja itsetunto oli nollissa, puhumattakaan siitä että olisin tuntenut itseni seksuaalisesti haluttavaksi mieheksi.

Näin väliheittona, seksuaalisuus on tärkeä osa ihmistä ja siihen liittyvät myös usein ärtyneen suolen ongelmat.

Kuinka ihmeessä siis pääsin tilanteeseen, jossa kipuja ei juurikaan ole, vessassa käynti on joko normaalia tai vain hieman vetistä, enkä joudu miettimään hetkeäkään sitä mitä syön? Itseasiassa ärtyneen suolen oireyhtymä on kohdallani niin hyvässä kunnossa, että ainoastaan unen puute, stressi ja ruoan kokonaismäärä saavat oireeni laukaistua. Tällöinkin oireet ovat yleensä hyvinkin lieviä.

Ja tässä onkin ärtyneen suolen kauneus! Kyllä, kauneus. Keho ja mieli kertovat todella hienosti mitä tarvitsen, kunhan osaan kuunnella niitä. Kuten äsken sanoin, ärtynyt suoli haittaa minua vain silloin kun en nuku tarpeeksi, stressaan liikaa tai syön liikaa (kaloreissa tai volyymissä). Toisin sanoen, ärtynyt suoli kertoo minulle missä teen väärin itseäni kohtaan. Aika uskomatonta, eikö? Tämän ymmärtämisessä minulla meni todella pitkään.

Mutta, itse asiaan, eli muutoksen matkaan

Parisuhteeni oli kariutumassa, ja lopulta kariutuikin omaan käytökseeni. Loppuvaiheilla kuitenkin sain jo ensimmäisiä selkeitä tuloksia. Kävimme lasteni äidin kanssa vihanhallinta kurssilla. Kun tajusin, etten oikeasti ole kenelkään vihainen, vaan että viha on suojamekanismi kaikkea sitä kipua ja epätoivoa vastaan, eikä vihani ole minun syytäni, kykenin rauhoittumaan selkeästi paremmin. Huutaminen väheni ja kun huusin, kykenin tajuamaan mitä tein. Olin saanut elämääni edes jonkin tasoista hallintaa – kykenin itse vaikuttamaan elämääni ja se oli uskomattoman hienoa.

Vuosien varrella näitä onnistumisia alkoi tulemaan yhä enemmän ja aloin pikkuhiljaa syömään ruokia ilman isoja vaivoja. Ärtyneen suoleni oireet olivat selkeästi vähenemässä. Matkaa oli silti vielä hyvinkin paljon nykytilanteeseen ja huonoja päiviä, jopa viikkoja, tuli usein. En olisi selvinnyt tästä ilman muiden apua, eritoten lasteni äidin apua.

Joka tapauksessa, yhden ison asian tajusin tämän jojoilun keskellä – minun kohdallani FODMAP dieetti, jota olin kokeillut ravitsemusterapeutin alaisuudessa, ei ollut tarvitsemani vastaus. Itseasiassa, se mitä söin ei juurikaan vaikuttanut minuun (tosin tämä johtunee osittain siitä, että söin jo silloin todella terveellisesti). Psyyke, ruoan määrä ja ruokailutavat, sekä unen puute olivat selkeästi minun ongelmani ja niitä tulisi hoitaa lisää.

Nykyään kiitän kehoani ärtyneestä suolesta

Niin hullulta kuin se kuulostaakin, kiitän kehoani nykyään ärtyneestä suolesta. Miksi? No, ilman sitä en olisi joutunut kohtaamaan psykologisia ongelmiani, en olisi päässyt eroon vihastani, enkä ylensyömisestä. En olisi kehittänyt itseäni ihmisenä, isänä, miehenä ja hoitajana. Ilman ärtynyttä suolta, en olisi tässä ja nyt, juuri sellaisena kun olen – en hoitaisi sinun kaltaisiasi ihmisiä parempaan elämään.

Kuinka hoidatin itseäni saadakseni ärtyneen suoleni miteli oireettomaksi?

Ärtyneen suoleni oireet tulivat tosiaan enimmäkseen jos nukuin huonosti, söin liikaa tai liian nopeasti, tai stressasin liikaa. Vuoden 2018 alussa päätin hoitaa psykologista puoltani ja kävin kognitiivisella psykoterapeutilla. Valitettavasti tästä ei ollut minulle hyötyä, vaikka sitä 
onkin tutkittu paljon ja sen on todettu usein auttavan. Kuuntelin myös audiohypnoosia, josta kyllä oli apua, mutta vain hetkellisesti.

Psykologinen parantuminen:
Tunnelukkojen tärkeys ärtyneessä suolessa

Rentoutuminen ja keskittyminen ovat tärkeitä ärtyneestä suolesta kärsiville
Vuoden 2019 alussa päätin etsiä erilaisia hoitokeinoja, jotta saisin ärtyneen suoleni vielä paremmaksi. Etsin tietoa stressin vaikutuksesta ärtyneeseen suoleen ja psykologisista hoidoista pitkään ja lopulta löysin ratkaisevan tekijän – tunnelukot. Tutkin asiaa ja tein erilaisia testejä netissä. Testien mukaan minulla oli jopa 18 tunnelukkoa joista suurin osa oli vahvoja tai keskivahvoja.
 
Tämän luettuani ajattelin:

“Ei herranjesta… kuinka monta lukkoa mulla oli silloin kun olin itsemurhan paikkeilla! Ei mikään ihme, että elämä oli syvältä.”

Tajusin, että suurin osa näistä tunnelukoista johtui kamalasta ja väkivaltaisesta koulukiusaamisesta, eli lapsuusajan traumoistani. Kävin näitä itsekseni läpi ja vuoden sisällä olin onnistunut saamaan tunnelukot tippumaan noin 12 paikkeille. Vahvoja ja keskivahvoja tunnelukkoja oli silti. Huomasin kuitenkin jo tässä vaiheessa tunnelukkojen hoidattamisen vaikutukset. Ärtynyt suoleni oli jo lähes oireeton, vaikka tunnelukkoja olikin vielä 12 jäljellä.

Jonkin ajan kuluttua kuulin kolleegaltani Emotional Freedom Techniques hoidoista. Näiden avulla sain tunnelukkoja vielä tehokkaamin alas. Emotional Freedom Techniques oli itseasiassa niin tehokas, että päätin kouluttautua EFT-hoitajaksi ja olenkin saanut sillä itseni lisäksi usealle asiakkaalle merkittäviä tuloksia aikaiseksi. Olen vakaasti sitä mieltä että tunnelukkojen hoidattaminen on ollut tärkein osa ärtyneen suolen hoitoa kohdallani ja oma kokemukseni ei olisi voinut olla läheskään näin positiivinen ilman sitä.

Nykyään, vuoden 2022 puolivälissä, minulla on vain muutama erittäin heikko tunnelukko jäljellä ja vointini on erinomainen.

Elämäntavat kuntoon:
Unen tärkeys

Ärtyvän suolen oireyhtymän potilaista jopa 37,6%:lla on uniongelmia

Lapsien syntymän vuoksi olin nukkunut pitkään huonosti. Tämä oli eräs selkeistä ärtyneen suolen oireiden laukaisijoista ja on edelleen (Itseasiassa, unen puute on yksi mahdollisista ärtyneen suolen oireiden laukaisijoista). Onneksi nykyään nukun paremmin. Tähän on liittynyt osittain psykologiset asiat, mutta hyvin suuri osa tuloksista tässä osa-alueessa on tullut sen jälkeen kun laitoin elämäntapani remonttiin. IBS oireeni vähenevät selkeästi unen parantuessa, johon vaikuttaa muun muassa hyvän yöunen tuoma parempi henkinen vointi.

Ärtyvän suolen oireyhtymän potilaista jopa 37,6%:lla on uniongelmia, joskin vielä ei ole selvää johtuuko tämä ärtyneestä suolesta vai ovatko uniongelmat yksi syy oireyhtymälle. Unen tiedetään kuitenkin vaikuttavan myös psyykkiseen hyvinvointiin, kuten masennukseen ja ahdistukseen, sekä kiputiloihin, kuten ärtynyt suoli ja muut krooniset kipuoireyhtymät. 

Elämäntavat kuntoon:
Ruokailu

Ärtynyt suoli ravitsemus

Kuten aiemmin mainitsin, vuonna 2013 en kyennyt syömään mitään oireitta, kun nykyään voin sydä mitä tahansa oireitta. Tässä on kuitenkin pieni “mutta” – en nimittäin voi syödä mitään ruokaa liikaa. Nyt en siis puhu siitä, että ruoassa olisi liikaa FODMAP:ia, vaan ihan siitä kuinka paljon ruokaa on määrällisesti tai kaloreissa. En kuitenkaan laske kaloreita, mutta olen oppinut ymmärtämään mikä on liikaa ja mikä ei, ainakin suurimman osan aikaa.

Tämä vaati aluksi paljon miettimistä, sillä rasva on kaloripommi, mutta niin ovat maittavat kuivahedelmätkin ja kiinalaisen ravintolan riisi kunhan sitä tarpeeksi syö. Katsos kun suolistomme nopeuteen vaikuttaa niin kutsuttu Gastrokolinen heijaste, joka liittyy suoraan ruoan ja kalorien määrään.
Myös aterian kalorimäärä vaikuttaa suuresti ärtyvässä suolessa, koska IBS-D:stä (ripulipainoitteinen ärtynyt suoli) kärsivillä suoliston “gastrokolinen heijaste”, eli ruoan syömisestä aiheutuva suoliston refleksi, jonka avulla suolisto työntää ruokaa eteenpäin, on huomattavasti voimakkaampi kuin normaalisti. 

Tämän lisäksi olen hidastanut ruokailuani ja keskittynyt siihen enemmän. Itseasiassa, keskittymiskyvyn parantaminen vähentää ärtyneen suolen oireyhtymän oireita, vaikuttaen kipukokemukseen.

Kuinka sinäkin voit saada elämäsi hallintaan

Luettuasi ylläolevan tekstin, tiedät varmasti, että ärtyneessä suolessa niin psykologisilla hoidoilla kuin myös elämäntapojen muutoksilla on iso merkitys hyvinvointisi kannalta. Omasta kokemuksestasi tiedät kuitenkin, että ärtyneen suolen kanssa pärjääminen ei ole helppoa ja omahoitoon ei aina ole tarpeeksi energiaa.

Jos sinua kiinnostaa parempi elämä, voit tehdä saman päätöksen kuin Maria, Tanja ja Ville tekivät – tule hoitoon; paikkakunnallasi ei ole väliä. Katso kuinka heidän elämä muuttui vain 5-8:lla hoidolla!

Maria

8 tapaamista 4kk:n aikana

“Vatsani oli alussa tosi herkkä ja reagoi muutoksiin todella ärhäkkästi. Nyt sen toiminta on jopa lähellä normaalia ja voin syödä ruokia, joita en aiemmin kyennyt syömään.

Kevinin kanssa on todella helppo puhua ja työskennellä, eikä naurultakaan pysty välttymään. Paljon on tullut ymmärrystä ja ahaa-elämyksiä liittyen omaan ajatusmaailmaan ja käyttäytymiseen, kun lapsuuden traumoja on käyty läpi. ”

Tanja

8 tapaamista 4kk:n aikana

“Unen laatu on parantunut huomattavasti ja IBS:n oireilu on vähentynyt merkittävästi hoidon aikana. 

Kevinillä on todella laaja tietämys asiasta kuin asiasta ja jos Kevin ei tiedä jotain tiettyä asiaa, niin hän selvittää sen. Hän osaa pitää turvallisen ilmapiirin kipeidenkin asioiden käsittelyssä, joka on tärkeää mm. traumoja purkaessa.”

Ville

5 tapaamista 6kk:n aikana

Jos syön jotain sopimatonta, nykyään maha on jo seuraavana päivänä hyvä, kun taas aiemmin oireita kesti jopa 4 päivää. Pystyn myös syömään vähän enemmän eri ruokia, kuin ennen.

Stressin hoidosta olen oppinut eniten. Sain Keviniltä hyviä työvälineitä stressin poistamiseksi ja myös vinkkejä hyvistä lisäravinteista, sekä hyviä neuvoja syömiseen. Tykkään siitä, kun ei ole niin vakavaa touhua, vaikka onkin ammattimaista.”

Varaa itsellesi ilmainen tunnin konsultaatio! Konsultaatio voidaan pitää puhelimitse, netitse tai Espoon Olarissa, eikä se sido sinua mihinkään.