artynytsuoli.fi

Ärtyneen suolen hoitoa kokemukseen ja tieteeseen nojaten

Ärtyneen suolen terminologia

Ärtynyt suoli, IBS, stressivatsa, ärtyvän suolen oireyhtymä, ärtynyt paksusuoli – rakkaalla lapsella on monta nimeä.

Tämän lisäksi löytyy termit IBS-D, IBS-C, IBS-A, SIBO ja monta muuta. Tämän artikkelin aikana selvennän näitä termejä.

Ärtyneessä suolessa on paljon terminologiaa opiskeltavana

Ärtynyt suoli on toiminnallinen suolistovaiva, jossa on kolme alakategoriaa; ripulipohjainen, ummetuspohjainen ja vaihteleva. Ohutsuolessa voi olla liiallista bakteerikasvua ja tilannetta voi vaikeuttaa ns. FODMAP-hiilihydraatit.

Tärkeää terminologiaa

Koska ärtyneeseen suoleen liittyy niin monta eri asiaa, on tärkeää ymmärtää perus terminologiaa. Olen pyrkinyt selittämään yleisimmät termit mahdollisimman helposti.

 
 

1) Ärtynyt suoli tunnetaan myös seuraavilla termeillä: IBS, Irritable Bowel Syndrome, Ärtyvän paksusuolen oireyhtymä, Ärtyvän suolen oireyhtymä, Ärtyvä paksusuoli, Stressivatsa (stressimaha), Ärtyneen suolen oireyhtymä. Sitä ei tule sekoittaa vatsamigreenin kanssa, joka myös aiheuttaa vatsan alueen kipuilua.

2) Ärtyneellä suolella on kolme eri alakategoriaa: IBS-C = Ummetuspohjainen IBS-D = Ripulipohjainen IBS-A = Vaihteleva (ripuli ja ummetus), jota kutsutaan myös IBS-M (mixed)

3) IBS on toiminnallinen suolistovaiva, ei sairaus: Näiden ero on usein vaikea ymmärtää, sillä esimerkiksi keliakia lasketaan sairaudeksi, vaikka sitä ei voi parantaa (kuten ei tällä hetkellä ärtynyttä suoltakaan). Siksi se, että ärtyvän suolen oireyhtymää ei voi parantaa, ei tarkoita sitä, ettei se voisi olla sairaus.Toiminnallisuus viittaakin tässä siihen, että suoliston toiminnassa on muutoksia, vaikka fyysisiä muutoksia ei olisikaan. Koska tiede kuitenkin on lähiaikoina onnistunut näyttämään selkeiden fysiologisten muutosten olemassa olon (mm. hermostossa), on mahdollista että ärtynyt suoli lasketaan jossain vaiheessa sairaudeksi.

4) Mikä ihmeen ärtyneen suolen triggeri? Termi tulee suoraan Englannin kielisestä sanasta “trigger”, eli laukaisija. Triggereillä tarkoitetaan asioita, jotka saavat ongelmat pahenemaan hetkellisesti. Lue lisää ärtyneen suolen aiheuttajista ja triggereistä.

5) FODMAP: Anteeksi mikä? FODMAP = Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides, and, Polyols. Suomeksi sanottuna, FODMAP:it ovat hiilihydraatteja, jotka eivät pilkkoudu tai imeydy ohutsuolessa ja siksi paksusuolen bakteerit pääsevät “syömään” niitä. Tätä kutsutaan käymisprosessiksi.

Käymisprosessi tuottaa muun muassa kaasuja ja rasvoja. Kaasun muodostus on normaalia, mutta ärtyneen suolen oireyhtymässä kaasua saattaa tulla enemmän kuin normaalisti, sillä usein ärtyvän suolen oireyhtymän potilailla on ongelmia suoliston mikrobikannan kanssa, jolloin on mahdollista että suolistossa on enemmän “huonoja” bakteereita jotka muodostavat enemmän kaasua. Tämän lisäksi ärtyneessä suolessa kipua aistitaan huomattavasti normaalia enemmän.

6) SIBO: Bakteerien tuoma ongelma ärtyneessä suolessa, SIBO, eli ohutsuolen bakteerikannan liikakasvu, on tila jossa ohutsuolen normaali bakteerimäärä on päässyt lisääntymään liiakseen. Tämä aiheuttaa ylimääräistä kaasun muodostusta ja ummetusta, sekä paljon muita ongelmia.

Asiaa sivutaan blogissani “Suoliston nopeus ärtyneessä suolessa” ja kirjoitan tulevaisuudessa syvällisempää blogia aiheesta.